Assessment training

Je moet binnenkort een assessment doen en je wilt je daar goed op voorbereiden. Dat betekent: assessment oefenen. De meeste mensen kiezen bij assessment oefenen voor een boek of een website. Maar als je je écht goed wilt voorbereiden op jouw assessment, schakel dan de hulp van een professional in. Een assessment training met onze assessmentcoaches voegt echt wat toe boven zelf oefenen. Het belangrijkste verschil zit hem in de persoonlijke feedback.

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem nu contact op!

Welke soorten assessment training zijn er?

Er zijn verschillende vormen van assessment training. Soms wordt een online oefenpakket met wat uitleg al een training genoemd. En soms gaat het om een training in een groep, je krijgt dan met meerdere mensen tegelijk uitleg en tips. Wij bieden een andere, veel effectievere vorm: individuele assessment training. Wij noemen dit assessmentcoaching.

In een individuele training is veel ruimte en aandacht voor persoonlijke feedback. Onze assessmentcoaches zijn erin getraind om hun feedback zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij jouw natuurlijke aanpak. Je krijgt bij ons dus geen ‘standaard stappenplan’ per assessment onderdeel, maar gerichte tips die jou helpen je eigen aanpak nog effectiever te maken.

Wat is een assessment?

Assessment is een verzamelnaam voor verschillende tests, opdrachten en vragenlijsten die gebruikt worden om iemands kwaliteiten in kaart te brengen. Vaak is het doel van een assessment om te bepalen of je geschikt bent voor een functie of baan (selectie assessment). Tegenwoordig worden assessments ook steeds vaker gebruikt om te kijken wat en hoe je je nog verder kunt ontwikkelen in je werk (ontwikkel assessment). Een assessment kan beperkt zijn en alleen bestaan uit een paar online tests en vragenlijsten, of heel uitgebreid zijn en zelfs meerdere dagen duren.

Soorten assessments

Capaciteitentests of intelligentietests

Vaak maak je een aantal verschillende tests, die samen jouw cognitieve capaciteiten, of werk- en denkniveau in kaart te brengen. Het is heel verstandig om dit type assessment te oefenen. Dit is het onderdeel waar mensen het meest tegenop zien. Oefenen helpt om meer rust en zelfvertrouwen te krijgen en hierdoor jouw best mogelijke score te behalen. Door te oefenen zul je beter scoren op capaciteitentests als numeriek redeneren, kritisch redeneren, analogieën, cijferreeksen, figuurreeksen en matrixen.

Vragenlijsten

Deze zijn bedoeld om zicht te krijgen op bijvoorbeeld je persoonlijkheid, je drijfveren of je integriteit. Het heeft niet zoveel zin om het invullen van de assessment vragenlijsten te oefenen. Het beste is om antwoord te geven zoals je je jezelf kent. Toch vinden veel mensen het wel prettig om van te voren al eens zo’n vragenlijst gezien te hebben. Vaak stelt de assessmentpsycholoog in het interview vragen over de uitslag van de vragenlijsten. Het kan nuttig zijn om hiermee van te voren te oefenen.

Interview

Tijdens een assessment heb je meestal ook een gesprek met de assessmentpsycholoog of de assessor, ofwel een interview. De meeste assessment interviews zijn ‘competentiegericht’ met als doel om te achterhalen of je de juiste competenties hebt voor de functie. Daarnaast komen vaak ook je loopbaan, je motivatie en uitslagen van eerder ingevulde vragenlijsten aan bod. Het assessment interview is heel goed te oefenen: je leert je ervaring en motivatie zo sterk mogelijk verwoorden en krijgt feedback op je verbale en non-verbale communicatie.

Rollenspellen en andere praktijkopdrachten

Dit type assessment is bedoeld om je te kunnen observeren terwijl je ‘aan het werk bent’. Bijvoorbeeld tijdens het voeren van een lastig gesprek of het geven van een presentatie. Andere praktijkopdrachten hebben de vorm van een online game of simulatie. Hierbij moet je veel informatie verwerken en snel beslissingen nemen. Het is heel zinvol om te oefenen met een rollenspel of presentatie-opdracht tijdens een assessment training. Mensen schatten vaak niet goed in wat er van ze wordt verwacht en hoe ze op anderen overkomen. Een assessment training levert dan nuttige inzichten op.

Waarom een assessment trainen?

Het korte antwoord op deze vraag is: omdat je concurrentie dat ook doet. Vrijwel alle grote assessmentbureaus raden aan van te voren te oefenen. En er zijn talloze boeken en websites over dit onderwerp. Het is dus een gemiste kans als jij dit niet doet. Er is natuurlijk ook een langer antwoord: het is zinvol assessments te oefenen omdat je dan weet wat je wachten staat. Mensen houden van voorspelbaarheid, dat is evolutionair zo bepaald. In onbekende situaties weten we niet goed wat er gaat gebeuren en dat roept stress op. Stress belemmert je concentratievermogen en kan ook maken dat je heel gespannen overkomt in een gesprek. Dat is beide heel ongunstig voor je prestaties tijdens een assessment.

Assessment oefenen tijdens een individuele assessment training zal je helpen om ontspannen en zelfverzekerd aan je assessment te beginnen. Zoveel mogelijk ontspannen althans, want een beetje ‘wedstrijdspanning’ maakt juist extra alert en scherp. En dat is wél fijn tijdens je assessment!

Assessment training bij
Assessment Coaching Nederland

Wij bieden een unieke vorm van assessment voorbereiding aan: individuele assessment training door ervaren assessmentpsychologen. Andere partijen bieden alleen oefenpakketten met uitleg aan, of een training door acteurs of trainers. Onze assessment coaches komen echt uit de assessment  praktijk. Na hun universitaire opleiding psychologie hebben zij een gedegen opleiding gehad in het afnemen van assessments. Zij zijn ook allemaal nog op dit vlak werkzaam, naast hun werk als assessmentcoach. Hierdoor kennen zij de actuele praktijk van assessments en zijn zij vertrouwd met vrijwel alle soorten assessments. Daarnaast hebben onze assessmentcoaches inzicht in menselijk gedrag en de werking van het brein. Dit alles maakt assessmentpsychologen de beste professionals voor assessment training. Je kunt bij ons terecht voor assessment training om de capaciteitentests te oefenen of om je voor te bereiden op het interview of het rollenspel.