Als je de Watson Glaser test wilt oefenen, kun je niet op heel veel plaatsen terecht. Lang niet alle oefenwebsites hebben deze test in hun aanbod. Bij ons kun je de Watson Glaser test oefenen met hulp van een assessmentcoach, die de test goed kent en je er alles over kan vertellen.
Inhoud van deze pagina:
- Wat is de Watson Glaser test?
- Waarom de Watson Glaser test oefenen?
- De onderdelen van de Watson Glaser test
- Watson Glaser test voorbeeldvragen
- Watson Glaser test oefenen met Assessmentcoaching Nederland
- Hoe ziet een sessie eruit?
- Neem contact op!
- Over Assessmentcoaching Nederland
- Goede antwoorden voorbeeldvragen
Wat is de Watson Glaser test?
De Watson Glaser test of Watson Glaser assessment is een capaciteitentest waarmee kritisch redeneren wordt gemeten. Met deze test wordt je vermogen getest om teksten kritisch te kunnen lezen en door logisch redeneren te bepalen welke conclusies je wel en niet kunt trekken. De test is ontwikkeld door de internationale testuitgever Pearson en is in veel talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. De test kan worden afgenomen met een tijdslimiet van 30 minuten, maar er is ook een versie zonder tijdslimiet beschikbaar. De huidige versie van de test is de Watson Glaser III. De eerste versie van de test werd in 1949 ontwikkeld door Goodwin Watson en Edward Glaser, daar komt de naam dus vandaan. Kritisch redeneren of kritisch denken wordt beschouwd als een zeer belangrijke vaardigheid om in het huidige informatietijdperk effectief te kunnen zijn.
Waarom de Watson Glaser test oefenen?
De Watson Glaser test wordt veel gebruikt in assessments voor functies waarbij kritisch redeneren belangrijk is, zoals voor advocaten, rechters en het Openbaar Ministerie. De test wordt door veel mensen als lastig ervaren. Oefenen met de Watson Glaser test is dus een heel verstandig idee. De test bestaat uit vijf verschillende onderdelen (zie hieronder), die in een vaste volgorde worden afgenomen. Elk onderdeel vraagt net weer een andere aanpak en manier van redeneren. Door de Watson Glaser test te oefenen, kun je je hierop goed voorbereiden.
De onderdelen van de Watson Glaser test
De Watson Glaser test is een uitgebreide test en bestaat uit vijf onderdelen. Deze onderdelen zijn:
- Gevolgtrekkingen
Je leest een stuk tekst en je krijgt een stelling te lezen. Je moet beoordelen of deze stelling klopt of niet. Je hebt hierbij 5 antwoordopties: waar, waarschijnlijk waar, meer informatie nodig, waarschijnlijk niet waar en niet waar. Dit maakt dit onderdeel extra lastig. - Aannames herkennen
Je leest een uitspraak en moet je verplaatsen in het hoofd van degene die deze uitspraak heeft gedaan. Je krijgt aannames te lezen, en moet bepalen of deze aanname is gedaan door de persoon die de uitspraak deed. - Deduceren
Je leest twee stellingen en een conclusie. Je moet bepalen of de conclusie volgt uit de stellingen. Dit onderdeel lijkt een beetje op syllogismen, een andere capaciteitentest. - Interpreteren
Je leest een stukje tekst (korten dan bij onderdeel 1) en een conclusie. Je moet ook hier, net als bij onderdeel 4, bepalen of de conclusie volgt uit de tekst, maar hierbij is de informatie minder duidelijk en moet deze zelf nog interpreteren. - Argumenten evalueren
Voor velen het lastigste onderdeel van de test. Je leest een vraag/ kwestie en een argument voor of tegen. Je moet beoordelen of dit een sterk of juist een zwak argument is. Hierbij is het lastig om je eigen oordeel niet te laten meewegen.
Watson Glaser test voorbeeldvragen
Lastig om je een voorstelling te maken van het soort vragen op basis van bovenstaande beschrijving? Hieronder vind je een aantal voorbeelden (de goede antwoorden vind je helemaal onderaan deze pagina).



Watson Glaser test oefenen met Assessmentcoaching Nederland
Wij begeleiden heel regelmatig mensen die de Watson Glaser test willen oefenen ter voorbereiding op hun assessment, bijvoorbeeld voor de Rechtspraak. Daarom hebben wij heel specifiek, hoogwaardig oefenmateriaal ontwikkeld dat qua niveau een goede afspiegeling vormt van de echte test. Onze assessmentcoaches kennen de test goed en kunnen je voor elk onderdeel gerichte tips geven waarmee je de vragen zo goed mogelijk beantwoordt.
Wil je alleen de Watson Glaser test voorbereiden? Kies dan voor onze sessie Capaciteitentests Basis, kijk hier voor inhoud en prijzen. De meeste mensen kiezen voor het oefenen van de Watson-Glaser test in combinatie met andere tests. Kies dan voor Capaciteitentests Standaard of Uitgebreid.
Hoe ziet een sessie eruit?
Je gaat aan de slag in een 1-op-1 sessie met één van onze assessmentcoaches, op één van onze locaties of via videobellen. Dit zijn allemaal ervaren assessmentpsychologen die ook nog regelmatig zelf assessments afnemen voor verschillende assessmentbureaus. We geven je een overzicht van alle onderdelen van de Watson Glaser assessment test en leggen de verschillen uit. Daarna gaan we, in de door jouw gewenste volgorde, aan de slag met oefenmateriaal voor de vijf verschillende onderdelen. We zullen je vragen om opgaven hardop te maken zodat we je manier van denken en je aanpak kunnen volgen. Zo kunnen we je wijzen op denkfouten of slordigheden. We geven je praktische, direct bruikbare tips om de verschillende onderdelen zo effectief mogelijk aan te pakken. Hierbij sluiten we altijd aan bij jouw eigen stijl en aanpak, je leert dus geen trucs of een standaardaanpak.
Wil je meer weten? Kijk op deze pagina voor meer informatie of neem direct contact met ons op.
Neem contact op!
Over Assessmentcoaching Nederland
Wij bieden een unieke vorm van assessment voorbereiding aan. Dit doen we door individuele assessment trainingen met ervaren assessment coaches aan te bieden. Waar andere partijen oefenpakketten aanbieden gaan wij een stap verder met individuele assessment training. Onze assessment coaches zijn allemaal nog werkzaam in de praktijk. Hierdoor zijn ze vertrouwd met de huidige assessments. Dit maakt dat een assessment training met onze assessment coaches de beste voorbereiding is op jouw politietest. Je kunt ook bij ons terecht om capaciteitentests en competentiegericht interview voorbereiden.
Goede antwoorden voorbeeldvragen
Onderdeel 2 Aannames herkennen
Aanname niet gedaan. De persoon die de uitspraak doet acht de kans groot dat het gaat ijzelen, maar gaat er niet noodzakelijkerwijs vanuit dat het 100% zeker is dat het zal ijzelen.
Onderdeel 4 Interpretatie
Conclusie volgt niet. Hoewel dit kind niet precies de gemiddelde ontwikkeling volgt, geeft de tekst aan dat er een grote spreiding is in de leeftijden waarop kinderen leren lopen, dus is het niet noodzakelijk zo dat dit kind achterblijft in zijn/haar ontwikkeling.
Onderdeel 5 Argumenten evalueren
Sterk argument. Het argument sluit aan bij de kern (je mag aannemen dat veiligheid een reden is om te overwegen het gebruik van de telefoon op de fiets te verbieden). Je moet er bij dit onderdeel vanuit gaan dat het argument waar is, zelfs als je weet dat de cijfers in werkelijkheid anders zijn.