Waarom veel assessments eindigen in een negatief advies

10 november 2019 | Assessment

Ongeveer de helft* van de assessments eindigt in een negatief advies. Dat lijkt gek, want organisaties sturen alleen de beste sollicitanten door naar een assessment. Toch blijkt tijdens het assessment dat ze niet allemaal aan de eisen voor de functie voldoen. Het assessment behoedt de organisatie dan voor een verkeerde keuze – de deelnemer krijgt terecht een negatief advies.

Negatief advies soms onterecht

Maar er is ook iets anders aan de hand. Sommige sollicitanten die wel geschikt zijn voor de functie, krijgen na hun assessments toch een negatief advies.  Hiervoor zijn verschillende redenen. Hieronder lichten we er een aantal toe.

Het assessment onderschatten

Sommige mensen denken te makkelijk over een assessment. Ze  ‘gaan er blanco in’, of denken: ‘Dat doe ik wel even, hoe moeilijk kan het zijn?’. Ze bereiden zich niet voor en geven daardoor tijdens de dag sub-optimale antwoorden in het interview. Of nog erger: ze maken een nonchalante, en dus weinig gemotiveerde indruk. Een ander gevolg is dat ze tijdens de dag gemakkelijk overvallen kunnen worden door de opdrachten, waardoor ze onder hun kunnen presteren, met als gevolg een negatief advies.

Verlamd worden door zenuwen

Andere mensen zijn tijdens hun assessment zo gespannen, dat ze zich niet meer goed kunnen concentreren. Ze hebben hierdoor veel meer tijd nodig voor de opdrachten of maken fouten. Met als gevolg dat ze niet kunnen laten zien wat ze allemaal in huis hebben en een onzekere, twijfelende indruk maken.

Verkeerde inschatting van de verwachtingen 

Dan zijn er nog mensen die zich niet goed verdiepen in de bedoeling van een assessment. Ze denken bijvoorbeeld dat je jezelf alleen maar moet ‘verkopen’ tijdens een assessment en niet mag twijfelen over je eigen aanpak. Daardoor bluffen ze zich overal doorheen en slaan ze de plank behoorlijk mis.

Verkeerd beeld van de functie

Ten slotte zijn er mensen die geen goed beeld hebben van wat er in de functie van ze verwacht zal worden. Ze hebben bijvoorbeeld zelf een erg dominante, sturende leidinggevende, en denken dus dat dat is hoe een leidinggevende zich gedraagt. Tijdens het assessment ‘slaan ze met de vuist op tafel’ om hun zin te krijgen, maar zien daarbij over het hoofd dat de opdrachtgever op zoek is naar een coachende stijl van leiding geven. Een negatief advies ligt dan voor de hand.

Wil jij voorkomen dat je een negatief advies krijgt?

Onze assessmentcoaches kunnen je helpen! We bieden individuele coaching aan ter voorbereiding op de capaciteitentests (intelligentietests), rollenspellen en het interview.

*Assessments zijn al jaren erg populair in Nederland. Toch zijn er relatief weinig gegevens bekend over de assessmentmarkt in ons land, zoals hoeveel positieve en negatieve adviezen er gegeven worden. Onze eigen ervaring en navraag binnen ons netwerk in de assessmentbranche leverde deze informatie op. We doelen hier op selectie-assessments als onderdeel van een sollicatieprocedure, niet op ontwikkelassessments.

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: