Assessment via videobellen: 13 tips

13 januari 2022 | Assessment tips

Sinds de start van de coronapandemie zijn veel assessmentbureaus razendsnel overgeschakeld op assessments op afstand: via videobellen zoals Teams (meest gebruikt) of Zoom. Dit wordt dan soms een virtueel assessment genoemd, maar ook de namen e-assessment en online assessment worden veel gebruikt. En deze ontwikkeling lijkt een blijvertje te zijn. Ook nu assessments op locatie weer mogelijk zijn, geven veel opdrachtgevers (en deelnemers) toch nog de voorkeur aan een assessment via videobellen. Het is flexibeler in te plannen want geen reistijd en geen vrije kantoorruimte nodig, en ook comfortabel voor deelnemers. Die kunnen deelnemen vanuit huis of een andere voor hen prettige locatie, waardoor ze minder spanning ervaren.

Een assessment via videobellen is een heel goed alternatief voor een assessment op locatie. Ik heb zelf ruime ervaring met afnemen van assessments op deze manier, en het levert voor mij zeker een voldoende duidelijk beeld op om een goed advies te kunnen geven. Maar het is natuurlijk niet precies hetzelfde. Je krijgt bijvoorbeeld minder informatie over iemands houding en lichaamstaal, en oogcontact maken gaat minder vanzelfsprekend.

Doe je beste assessment via videobellen

Als deelnemer kun je veel invloed uitoefenen op hoe je overkomt tijdens een assessment via videobellen. Daarom geef ik je hieronder de beste tips voor een online assessment via Teams (o.i.d).

Technische tips

  1. Zet je webcam op ooghoogte. Als je videobelt via een laptop die op tafel staat, dan ziet de assessor je gezicht van onderaf en kijkt hij/zij in je neusgaten. Je krijgt er ook een onderkin van. En er is dan vooral veel plafond in beeld. Zet je laptop dus op een goede standaard of desnoods een stapel boeken op ooghoogte, zodat de ander je gezicht recht van voren ziet.
  2. Zorg voor een neutrale achtergrond. Ga zodanig zitten, dat je bijvoorbeeld een rustige muur achter je hebt. Haal afleidende schilderijen weg, indien nodig. Een spiegelende achtergrond, zoals een hoogglans kastenwand, kan ook erg afleiden. Heb je niet de optie van een neutrale achtergrond op je (thuis-)werkplek? Zet dan een virtuele achtergrond aan en kies een zakelijk plaatje, geen strand ofzo. Zowel Teams als Zoom hebben deze optie. Ook kun je de achtergrond vervagen, waardoor niet alle details zichtbaar zijn. Het is wat kunstmatig en werkt niet perfect, maar het is beter dan een rommelige en afleidende achtergrond. En oh ja: gebruik NIET de virtuele achtergrond van je huidige werkgever. Je solliciteert immers bij een ander bedrijf (als het om een selectie assessment gaat).
  3. Zorg voor goed en voldoende licht. Het liefst heb je natuurlijk licht van voren, dus ga als het kan met je gezicht naar een raam toe zitten. Een bureaulamp die in je gezicht schijnt, of een felle lamp aan het plafond geeft rare schaduwen in je gezicht. Is natuurlijk licht geen optie? Investeer dan in een speciale ‘ringlamp’ die je op je scherm kunt klikken of ernaast kunt zetten. Dat hoeft maar een paar tientjes te kosten en maakt een wereld van verschil. Ik ben zelf enthousiast over deze ringlamp van Shutterlight*, maar het aanbod is enorm dus je kunt er vast één vinden voor jouw wensen en budget. Zo’n lamp is ook fijn voor al je andere toekomstige videomeetings.
  4. Ga midden voor de camera zitten. Dan blijft je gezicht steeds volledig in beeld, ook als er extra mensen bijkomen in de meeting (bijvoorbeeld een acteur) en Teams de video automatisch bijsnijdt om alle deelnemers op het scherm te passen. Lijkt misschien heel logisch, maar ik voer toch nog best vaak gesprekken met mensen die maar half in beeld zijn.
  5. Gebruik een tweede scherm. Niet per sé nodig, wel heel fijn. Gebruik bijvoorbeeld een tablet voor het videobellen en je laptop voor het lezen en voorbereiden van opdrachten. Je krijgt de instructies voor bijvoorbeeld rollenspellen alleen digitaal en kunt die vaak niet printen. Het is dus handig als je ze tijdens het rollenspel op je andere scherm open hebt staan en dingen kunt nalezen als dat nodig is.

Tips voor je uiterlijke verschijning

  1. Denk na over je kleding. Drukke patronen doen het niet goed op een scherm. Kies dus liefst voor effen bovenkleding. Kleed je zoals je voor een assessment op locatie ook zou doen, dus zo zakelijk of representatief als past bij de functie. Een sprekende kleur is vaak een goed idee. Maar kies vooral iets dat bij de kleur van je haar, huid en ogen past, zodat de aandacht naar je gezicht gaat.
  2. Denk na over je make-up. Ben je gewend make-up te dragen, dan kan het geen kwaad om je ogen en eventueel je lippen net wat meer aan te zetten dan je ‘in real life’ misschien zou doen. Dat helpt om ook op een klein scherm een sprekende uitstraling te hebben.

Tips voor vlak van te voren

  1. Leg pen en papier klaar voor aantekeningen. En de oplader van je laptop (of liever nog, plug hem al in). Zet een glas water klaar. Deze dingen ga je zeker nodig hebben tijdens je assessment.
  2. Log meer dan op tijd in. Je zult net zien dat Zoom moet updaten of dat jouw Teams account niet lekker communiceert met de link die je van het assessmentbureau gekregen hebt. Liever log je twintig minuten van te voren al in en ga je dan nog even koffie halen (microfoon en camera uit natuurlijk), dan dat je te laat komt en gestressed aan je assessment via Teams moet beginnen.

Tips voor tijdens het assessment via videobellen

  1. Benoem wat er buiten beeld gebeurt. Bijvoorbeeld: je laat je pen vallen en duikt onder de tafel, zeg dit dan even, dan weet de assessor waar je ineens gebleven bent. Hetzelfde geldt voor een kat die miauwend aan de andere kant van de deur staat, de deurbel die gaat, een kind dat ineens binnenkomt etc. Jij bent er door afgeleid en dan merkt de assessor, maar die kan het niet plaatsen als jij niet even vertelt wat er aan de hand is.
  2. Kijk regelmatig in de camera. Dit is het online equivalent van oogcontact maken. Kijk dus niet alleen naar de video van de ander in het midden van je scherm, maar ook regelmatig naar boven waar je camera zit. Heb je de video van de ander geminimaliseerd? Sleep het kleine vakje dan naar vlakbij je eigen camera, zo sla je twee vliegen in één klap.
  3. Zet je camera uit en demp je microfoon als je een opdracht aan het voorbereiden bent, of als je even wegloopt in de pauze. Soms wordt er door de assessor gevraagd of je wel je camera wilt aanhouden zodat ze zeker weten dat je de opdrachten echt alleen maakt, maar als dit niet gevraagd wordt raad ik je aan alles uit te zetten. Hou dan wel zelf goed de tijd in de gaten en zet je camera en microfoon weer aan als de voorbereidingstijd voorbij is.
  4. En ten slotte: gebruik net zoveel handgebaren als anders, ook al zijn die voor de assessor niet zichtbaar. Onderzoek suggereert dat handgebaren zeker ook nuttig zijn voor de spreker zelf. Je spreekt vloeiender en komt beter uit je woorden als je jezelf ondersteunt met handgebaren.

Misschien vind je sommige van deze tips overdreven of wil je niet zoveel moeite doen voor je assessment via videobellen. Dat kan ik best volgen, maar aan de andere kant: heb je deze dingen goed op orde, dan kom je gemotiveerd en goed voorbereid over. Dat draagt bij aan een capabele (eerste) indruk, en daar kun je tijdens je assessment alleen maar voordeel van hebben. Naast deze praktisch voorbereidingstips is het ook verstandig om je inhoudelijk voor te bereiden op je assessment. Daar kunnen wij je mee helpen met onze assessment training.

*Dit is een gesponsorde link. Als jij via deze link een product aanschaft, ontvangen wij een kleine commissie. Je betaalt hier zelf niet meer door.

Nicoline Hermans schreef Succes met je assessment.

Wil jij ook een realistisch beeld krijgen van wat een assessment is en hoe het in zijn werk gaat? Wil jij ook weten wat je te wachten staat?

De laatste berichten van assessmentcoaching.nl: